Opavské Slezsko plné zážitků
Informace o turistické kartě a jejich výhodách Zjistit více

Dne 30. května 2024 se v krásných prostorách Mlýnu vodníka Slámy konalo setkání partnerů turistické oblasti Opavské Slezsko a partnerů Opavské Slezsko regionální produkt. Mlýn vodníka Slámy, nacházející se v malebné vesnici Háj ve Slezsku – Lhota, je známý svým kouzelným venkovským prostředím, širokou nabídkou zážitků a vynikající kuchyní. Toto místo, které nabízí nejen ubytování a restauraci, ale i zážitky s koňmi, se stalo ideálním místem pro setkání a diskuzi.

Setkání probíhalo za účasti primátora města Opavy Tomáše Navrátila, který je současně předsedou spolku Turistická oblast Opavské Slezsko. Program nabídl různé prezentace, které účastníkům poskytly cenné informace a praktické ukázky. Jan Černý, ředitel spolku TO Opavské Slezsko, představil plány pro rok 2024 a zdůraznil význam koordinace mezi partnery pro rozvoj regionu. Dalšími tematy bylo např. jak může umělá inteligence usnadnit práci v cestovním ruchu a zlepšit kvalitu obsahu, či proč je dobré zaměřit marketingové aktivity na zahraniční trhy, zejména na Polsko a Slovensko. Kolegové z Beskyd se věnovali tématu Turistické karty a sdílel úspěšné příklady z jejich oblasti. Ivana Frýdlová Děcká z Ostrava Convention Bureau představila výhody spolupráce při propagaci regionu jako destinace pro kongresovou turistiku, což může přilákat nové návštěvníky. 

Setkání v Mlýně vodníka Slámy bylo také výbornou příležitostí potkat se s regionálními výrobci. Držitelů značky OPAVSKÉ SLEZSKO regionální produkt je stále více. Naposledy naši značku rozšířila Bylinková farma Víchovi. Anička Víchová je farmaceutka a její muž Lukáš je agronom, dali hlavy dohromady a vymysleli dokonale synergické propojení svých profesí. Na svých bylinkových polích u Benkovic a Lipiny pěstují byliny, poté je suší a míchají bylinné čaje. Byliny si v sezóně rovněž můžete nasbírat při samosběru.

Mezi nováčky patří rovněž Kateřina Hajková, která ve svém Happy Art ateliéru v Opavě nabízí lekce keramiky pro zájemce všech generací. Certifikát byl udělen také vlastivědným publikacím, které vydává Muzeum Hlučínska a vynikajícím koláčům Aleny Jurečkové ze Závady. Nabídka regionálních výrobků řemeslných i potravinářských je každý rok bohatější a pestřejší. Věříme, že i vy si z ní vyberete. 

Setkání bylo úspěšné a poskytlo necelým 60 účastníkům mnoho inspirativních nápadů a možností pro další spolupráci. Děkujeme všem partnerům za účast a těšíme se na další setkání.

————