Tato dnes již tradiční akce dává vzpomenout na kulinářský odkaz našich předků, upozorňuje na regionální producenty potravin a nápojů a vrací regionální kuchyni na jídelní lístky místních restaurací a hospůdek. Probíha v měsíci dubnu a zapojují se do ní restaurace z celé oblatsti Opavského Slezska. Během Týdne Slezské kuchyně restaurace zařadí do svého menu regionální pokrmy a návštěvníci tak mají možnost ochutnat několik desítek jedinečných pokrmů, hodnotit jejich chuť, rozmanitost a také samozřejmě vzhled. Zakladatelem a iniciátorem akce je Alexandr Burda z Ústavu lázeňství, gastronomie a turizmu při Slezské univerzitě v Opavě, kde se regionální kuchyni a podpoře regionu věnují dlouhodobě. Organizaci a propagaci akce má na starosti destinační management turistické oblasti Opavské Slezsko. Objevovat region skrze chutě návštěvníky zkrátka baví!
Soutěž byla iniciovaná Ústavem lázeňství, gastronomie a turismu při Slezské univerzitě v Opavě ve spolupráci s destinačním managementem Opavské Slezsko a hnutím ZMĚNA PRO OPAVU. Jsme přesvědčeni, že tvář regionu, stejně tak jako přínosný cestovní ruch, pomáhá utvářet i poctivá gastronomie. Našim cílem je upozornit na zapomenutou regionální kuchyni stejně tak, jako na místní potravinářské výrobky, které díky globalizovanému obchodu dlouho zůstaly ve stínu. Soutěž probíhala v restauračních zařízeních v regionu Opavské Slezsko v termínu od 4.4. do 13. 4. 2014. Podniky, zapojené do soutěže „Týden slezské kuchyně 2014“, v nichž jste mohli ochutnat regionální pokrmy a zúčastnit se soutěže o ceny:
01. Cocktail bar Opava-Kylešovice
02. Restaurace Vážka, Davidův mlýn
03. Restaurace Katharein
04. Hostinec „Raduňka“
05. Restaurace U Mlynáře, Mlýn U Vodníka Slámy
06. Jídelna Na Dolňáku
07. Iberia Hotel & Restaurant
08. Jídelna U Babičky
09. Jídelna Zelený Jelen
10. Ka-varna
11. Restaurace Nová Sladovna
12. Restaurace na golfu (Silesia Golf Resort Kravaře)
13. Vinárna U Přemka
14. Restaurace U Náhonu
15. Hotel Alfresco
16. Restaurace U Hrocha
17. Restaurace U Tří jabloní
18. Restaurant Stará celnice
19. Restaurant U Tiskárny
20. Ristorante Uno
21. Cafe Bárta
Soutěž Restaurace v tomto období nabízely pokrmy slezské kuchyně. Pokud si host objednal pokrm z této nabídky, mohl se zúčastnit soutěží, které jsou s touto akcí spojeny.:
a) SMS Soutěž
b) Slosovatelná účtenka
Hosté mohli hlasovat pomocí SMS, a to vepsáním specifického kódu gastronomického zařízení a zasláním SMS na dané číslo, čímž přidělili svůj kladný hlas provozovně a zárověň se zařadili do soutěže o balíčky regionálních produktů. Výherci balíčků s regionálními produkty v hodnotě:
3.000 Kč - Hana Pečínková, Ostrava – Polanka,
1.500 Kč - Pavel Davídek – Litultovice,
500 Kč - Petr Mička – Otice. Výsledky ročníku 2014
1. Hospoda U Mlynáře
2. Restuarant U Tiskárny
3. Restaurace U Náhonu
4. Cocktail bar Kylešovice
5. Restaurace na golfu
6. Restaurace U tří jabloní
7. Vinárna U Přemka
8. Restaurace Nová Sladovna
9. Jídelna U Babičky
10. Ka-varna